Hoe werkt energie opslaan?

Een energieopslagsysteem slaat de opgewekte zon-en windstroom op zodra de zon schijnt en de wind waait. Op het moment als er vraag is naar deze stroom dan levert de batterij stroom terug naar het gebouw of woning. Zo benut u uw eigen schone opgewekte stroom wanneer u het nodig heeft, ook als de zon even niet schijnt en de wind niet waait.  

Is er even een piekmoment? Dan levert een batterij u direct de benodigde stroom. Overtollige stroom? Deze wordt direct opgeslagen in de batterij. Een energieopslagsysteem (de batterijen) hebben een korte laad en ontlaadtijd, zo kan het systeem direct acteren op vraag en aanbod van stroom. Dit proces vraag en aanbod blijft zich herhalen gedurende de dag.  Ook kunt u de batterij slim aansturen en deelnemen aan de day ahead markt, dynamische prijzen.

Heeft u een grotere aansluiting nodig voor uw bedrijf? U wilt verder elektrificeren i.v.m. verduurzamen of uw bedrijf verder uitbreiden? Ook dan biedt een batterij uitkomst ter verlenging, het vergroten van uw stroomaansluiting. Daarnaast kunt u met uw bedrijf profiteren van diverse voordelen zoals dynamische prijzen.

Omvormer in storing of schakelt af? Mogelijk is het netwerk overbelast. Door het inzetten van een batterij beperken we de stroompieken op het netwerk en is het mogelijk om juist tijden deze momenten de batterij te laden. Daarnaast kunt u met een dynamische batterij op momenten als de stroomprijs het voordeligst is de stroom opslaan in de batterij en op momenten als de stroomprijs hoger is de stoom opnemen uit de batterij. Duiken de prijzen in de min? Dan gaat u (bijna gratis) opladen en niet terug leveren.  Met deze prijzen (in de min) heeft u uw batterij geladen waarmee u, uzelf in de avond of andere momenten van de dag kunt voorzien van (bijna gratis) stroom.

Op deze manier haalt u een maximaal rendement uit uw zonne-of windinstallatie en bespaart u fors op uw energierekening. 

In een situatie bij Netcongestie is het raadzaam te kijken wat hierbij helpend is, stroom beschikbaar stellen of opnemen tegen een vergoeding in samenwerking met Netbeheerder en Tennet past dan beter.

Kernwaarden

Duurzamer

Besparen

Onafhankelijk

Inzicht